Text Size
  • IMG 3509a
  • IMG 3384a header
  • IMG 3444a
  • Header 2
  • Header 1

Waarom kunnen goulds (koloniebroeders) , niet broeden in onze voliere?

Waarom kunnen Goulds die toch gewend zijn in kolonie te broeden, niet broeden in onze Voliere?

De situatie is bij ons als volgt. Wij hebben in de huiskamer een binnenvolière staan (zelf gemaakt) van hout met de afmetingen 1.80 hoog, 1.50 breed en 0.80 cm diep. Hierin begonnen wij enthousiast met drie koppels Goulds en een koppel Zilverbekjes. (Er was ons verteld dat dit gemakkelijk kon). Eén van de poppen bleek ziek na aanschaf en overleed na een tweetal weken. Wij hadden nog over: twee koppels en een losse man en het stel zilverbekjes. Er vormde zich al snel een koppel Gouds welke zich nestelden in één van de nestkastjes die we hadden opgehangen. Ook de Zilverbekken gingen aan het broeden. De Goulds (die al snel een zestal eitjes in hun nestje hadden) gingen zich echter heel agressief naar de andere drie Goulds gedragen dus het werd een continue vlieg- en fladderpartij in onze voliere. Niet leuk om naar te kijken. Wij hebben, om er rust in te brengen, de Goulds gescheiden van elkaar. D.w.z. een koppel eruit in een grote broedkooi bij ons binnen op de kast (1.00 meter breed) en de losse man maar even in een kooitje op een andere kast. Niet ideaal, maar zo kregen de broedende Goulds en de Zilverbekjes kans hun nest op een rustige wijze groot te brengen.
De Zilverbekjes kregen drie jongen die zij tot op de dag van vandaag voeren. De Goulds kregen zes jongen, voerden wel maar verlieten na een dag het nest. Er was van begin af aan (nadat de eitjes gekipt waren) een en een al opwinding in de voliere (enorme onrust).Ik vond overigens de eerste dag al een Gould jong in het voerbakje. Dit jong heb ik teruggelegd in het nest. Het leek op het oog net of de Goulds niet wisten wat ze er mee aan moesten, met al die jongen.
Voeding: tropisch zaad en eivoer. Wat trosgierst en voor de Zilverbekjes ook wat kiemzaad.
Licht: wij hebben Led-verlichting dat dimt en opschakelt en in totaal 12 uur brandt. De luchtvochtigheid in de kooi zit tussen de 50 en 60 (af en toe spuit ik bij met een plantenspuit).

Nu is mijn vraag:
kunnen we (als de ZB zijn uitgevlogen) alles weer bij elkaar zetten of begint het gedoe dan opnieuw? Waarom kunnen Goulds die toch gewend zijn in kolonie te broeden niet broeden in onze voliere? Toch teveel bij elkaar op een klein oppervlak? Het leek ons juist zo leuk maar zoals het nu gaat vind ik het niet zo fijn. 
Merel

ANTWOORD

Dag Merel,
Zowel de Goulds als de Zilverbekjes zijn verdraagzame, lieve vogels die in Kolonie verband leven. Zij kunnen dus goed bij elkaar gehouden worden. Maar in de broedperiode verandert het gedrag van de vogels. Zij verdedigen het nest. Meestal zijn Gould amadines erg nieuwsgierig. Zij willen graag in het nest van een ander koppel kijken wat er gebeurd. Meestal is het de man die de wacht houdt op de verhoging voor het invlieggat, die in de nestkastjes voor Goulds zit. Het is mooi om te zien dat de vogel zijn kopje met de snavel open (waarin een tekening zit), heen en weer draait om eventuele belagers af te schrikken. Wanneer ze blijven vervelen, komt hij of zij naar buiten en jaagt de nieuwsgierige Aagjes weg. Dat geeft onrust. Zeker wanneer de vogels niet genoeg ruimte hebben om een uitweg te zoeken. Zelfs wanneer ze wel genoeg ruimte hebben, kunnen ze de andere vogels een tijdje achtervolgen. In de natuur kunnen ze gaan waar ze willen, maar wij bieden ze een beperkte ruimte. Je moet ook voldoende nestkastjes aanbieden. In ieder geval meer dan het aantal koppels wat in de volière is gehuisvest. Dan kunnen zij het nestkastje kiezen op de plek die hun aanstaat. Vaak willen ze net dat nestkastje wat al bezet is. Daardoor kan het voorkomen dat zelfs de jongen uit het nest worden gehaald. Jaloersheid is ook bij vogels een voorkomend verschijnsel.
Je kunt meer rust creëren door wat (kunst)groen rond de nestkastjes te hangen. Op die manier hebben de vogels wat meer beschutting, wat een veiliger gevoel geeft.

Dat de Goulds hun jongen na een dag in de steek laten kan verschillende oorzaken hebben. In de meeste gevallen zijn de vogels dan nog te jong en te onervaren. Vaak is het beter een oudere man of pop aan een jongere partner te koppelen. Koppels die hun jongen goed grootbrengen, en de jongen die hier uit voort komen, moet je zuinig op zijn. Het is erfelijk! Er kan ook iets met de jongen aan de hand zijn. Dan sperren(vragen om voedsel) zij niet genoeg. De oudervogels zien dat beter dan wij. Dan laten ze de jongen ook in de steek. De vogels kunnen Japanse Meeuwtjes als gasthouder hebben gehad. Dan zijn de eieren bij de eigen ouders weggehaald en onder broedse Japanse Meeuwtjes gelegd. Dit soort vogeltjes komt niet in de vrije natuur voor. Zij zijn uit verschillende Lonchura soorten, met zeer goede broed- eigenschappen door Japanners gekweekt. (Zilverbekjes zijn ook Lonchura's, zij komen uit Afrika. Loodbekjes (zijn verwant), komen echter uit Azië.)

Het is algemeen bekend dat vogels die niet door de eigen soort zijn grootgebracht, vaak niet weten wat ze met de gekipte jongen moet aanvangen. Hierover is nogal wat discussie, er zijn vogelhouders die zeggen dat dit niet waar is. Het is ook vreemd, je zou zeggen "een vogel is een vogel", maar onze ervaring is dat deze vogels meestal geen jongen grootbrengen. Het is dus belangrijk om te weten waar je vogels vandaan komen. Vogels welke door de eigen soort zijn grootgebracht noemen we "Natuurbroed". De Gould man kan je bij een van de twee koppels die je hebt zetten. Er wordt aangeraden meer mannen te hebben, zodat de poppen hun favoriet kunnen kiezen. Er worden ook vaak een of meerdere mannen bij apart gezette jongen gehouden. Zij leren o.a. de zang van ze. Wanneer de vogels niet meer broeden, kan je het andere koppel er weer bij zetten. Je kunt het eerder proberen, maar of het dan rustig blijft? Of de vogels apart laten broeden in een broedkooi, na de broedperiode kan alles weer bij elkaar.

Wat betreft de voeding;
Alle vogels zijn dol op gekiemd zaad. Je moet wel uitkijken dat het in een warme omgeving niet snel zuur wordt. Geef daarom kleine porties. Wanneer de kiemen wat te veel zijn uitgegroeid moet je het beschouwen als groenvoer. Dus ook dan niet teveel geven. Groenvoer moet binnen een uur op zijn, anders krijgen de vogels teveel vocht binnen. Het eivoer moet altijd rul zijn, ( een weinig vochtig). Droog eivoer gaat in de maag uitzetten, en neemt teveel vocht uit het vogellichaam. Ik neem aan dat je ze ook grit en scherpe maagkiezel verstrekt?

Ik denk dat je het verder goed voor elkaar hebt. Je bent niet onvoorbereid met het houden van vogels begonnen.
Succes met de mooie hobby.