Text Size
  • IMG 3509a
  • IMG 3384a header
  • IMG 3444a
  • Header 2
  • Header 1

Liefdesverdriet?

Kan een Gould Amadine liefdesverdriet hebben wanneer zijn/haar partner overlijdt?

Ik had een koppeltje Gould amadines, het vrouwtje lag in 1 keer dood op de grond. Waarom ze dood ging is een raadsel, ik heb het mannetje na gekeken en ook door een dierenarts, maar het mannetje is gezond. Wat het vrouwtje had is ook onbekend. Dus een nieuw vrouwtje er bij gedaan, en ze vind hem wel leuk. Ze zitten nu samen in een grote kooi, maar het mannetje lijkt down, als ik dat zo mag zeggen. Kan hij liefdes verdriet hebben? Ondanks dat het vrouwtje wel interesse heeft, wil het mannetje niets van haar weten en is stil. Kan ik hem helpen om weer vrolijker te worden? Hoe kan ik hem weer oppeppen?
Monika.

ANTWOORD

Dag Monika
Wie kan het zeggen, of het Gould mannetje zijn vorige vrouwtje mist? We zijn geneigd emoties die mensen kennen, ook aan dieren toe te schrijven. Ik weet wel dat dieren, zoals o.a. vogels een eigen karakter hebben. De een is wat brutaler, nieuwsgieriger of tammer dan de ander. De meeste dieren zijn gevoelig voor stress. O.a. door verplaatsen, uitvangen, bezoek aan de dierenarts, tentoonstelling, verkoop, van buiten naar binnen of juist omgekeerd.

Ook omstandigheden zoals geen juiste verlichting, temperatuur, ventilatie, voeding, overbevolking e.d. kan een oorzaak zijn dat vogels zich niet prettig voelen. Zij kunnen er zelfs ziek van worden. Dat zij ziek zijn heb je vaak te laat in de gaten, omdat dieren door een schrikreactie dat niet laten zien. Dat kan o.a. zijn doordat je bij de kooi komt. Dan zitten zij er (zeker in het begin van de ziekte) ineens weer strak bij. Laten zij het zien, dan is de ziekte meestal in een gevorderd stadium. Het eerste waar je in de koudere, natte periode op moet letten is, of zij last hebben van niezen, vaak met de snavel over de stok gaan, en/of raspend ademhalen. Dat hoor je wanneer je de vogel aan je oor houdt. Dat is een teken dat zij last hebben van luchtpijpmijt. Dat is eenvoudig te behandelen door Anti-luchtpijpmijt van Beaphar (voorheen Bogena).

Is de ontlasting van de vogel nagekeken? Het vorige popje is denk ik ook niet zo maar dood gegaan? Hoe je dat het beste kan doen, kan je op onze Website vinden bij het artikel Mestonderzoek. Op onze site kan je veel te weten komen over het houden in de volière van tropische vogels.
Ik hoop dat je te weten komt wat er met het Gould mannetje aan de hand is. Ik hoor het graag van je.

Na 2 dagen antwoord van Monika.
Ik wil even laten weten dat het vandaag erg goed gaat met mijn koppeltje Goulds.
Ik denk dat vogels echt gevoelens hebben, Het mannetje vertoonde een paar dagen lusteloos en down gedrag.
Vanmorgen begon hij te zingen, een uur geleden te dansen voor het popje, en nu hebben ze zelfs gepaard.
Ik heb het idee dat hij toch heeft gerouwd om zijn gestorven vrouwtje.
Ik ben blij dat hij weer de oude is. Gevoelens of gemis bij een vogel? Konden ze het maar vertellen!

Antwoord;
Dus gelukkig geen ziekte Monika. Ik wens je veel succes met je mooie hobby.